Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Mese, mese, mátka ...
/Magyar Népmese Napja/

Óvodánkban minden évben megemlékezünk Benedek Elek, nagy mesemondónk születésnapjáról, ami a Magyar Népmese Napja.
Manapság a felgyorsult, rohanó világunkban egyre kisebb a tere az igazi, tiszta forrásból származó, élőszóval elmesélt népmesének. Nehéz felvenni a versenyt a tv, tablet, mobil telefonok nyújtotta vibráló képsorokkal, a hercegnők és szuperhősök látványos világával. Mi, óvodapedagógusok, mégis nap, mint nap arra törekszünk, hogy visszaforgassuk az idő kerekét, és a csoportokba varázsoljuk azt a parányi miliőt, ahol nincs más, csak a mese teremtő ereje. Az együttlét, a mesehallgatás a gyermekek számára olyan varázslat, amely fejleszti képzelőerejüket, szókincsüket, elrepíti őket a fantázia birodalmába. Segítséget nyújtanak számukra a mindennapok történéseinek feldolgozásában, legyen az akár jó, akár rossz élmény, megtanítja őket az élet igazságaira. Megnyugtatja, lelassítja őket ebben a felgyorsult világban.
Óvodapedagógusaink e neves napon jelmezbe bújva játszották el a gyerekeknek A répa című mesét. A mese végeztével közös nyuszi táncot jártak és répát kóstoltak.
Szeretnénk példával járni a szülők előtt, felhívni figyelmüket a mesélés fontosságára. Az esték legyenek a mesemondásé. Legyen a mesélés egy közös családi program, az együttlétre alkalmas idő. Ne helyettesítse a tv a saját szóval elmesélt mesét. Elengedhetetlen, hogy a modern, új mesék mellett megjelenjenek népmesék is, hogy a gyermekek felfigyeljenek a mesék tanulságaira, hallják az ízes magyar nyelvet, a régies, ma már nem használt kifejezéseket.
Márton Tünde
óvodavezető - helyettes
Rólunk

a répa című mese dramatizálása 

Leveleki Kastélykert Óvoda és Konyha

Cím:

4555 Levelek, Ifjúság utca 3 - 5.
© 2020 / Minden jog fenntartva